subscribe: Posts | Comments

Webdocs: Interactieve docu’s op het web

Het gaat niet meer om recht-toe-recht-aan verhalen te vertellen. Met het internet kan je zoveel meer. Dat laten en Matteo Scanni van het Italiaanse E-il mensile zien. Sinds 2003 maken zij interactieve webdocumentaires.

Voor het internet schrijf je anders dan voor een krant. En voor een krant schrijf je anders dan voor een tijdschrift. Elk medium heeft zo zijn eigen stijl. Dat geldt ook voor documentaires op het internet. Een documentaire op tv moet je van begin tot eind kijken. Anders snap je het verhaal niet. Bij een docu op het internet kan je op ieder moment in het verhaal stappen. Je bepaalt zelf welke verhaallijnen je wil volgen.

Goede voorbeelden hiervan zijn te vinden op Mediastorm.org. Zo is er een documentaire over een militair die uit Afghanistan terug is gekomen en zijn sociale leven terug wil, The Marlboro Marine. Via een fotoslideshow wordt zijn verhaal verteld. Onder de foto’s hoor je zijn stem die je direct aanspreekt. Zo wordt je meegezogen in het verhaal. Ook ‘One in million’ van The New York Times is een goed voorbeeld. Via een tijdlijn zie je zwart-wit foto’s van bewoners uit de stad. Als je erop klikt, komt er een video tevoorschijn die de rest van het verhaal verteld.

Dat zijn alleen nog maar de interactieve voorbeelden, maar bij de Franse Prison Valley moet je jezelf ook registreren om de documentaire verder te kijken. Zo hopen de makers een community op te bouwen die later verder debatteert over het gevangenissysteem in Amerika.

Zulke webdocumentaires hoeven niet moeilijk te zijn om te maken. Het gaat om een goed idee met verschillende verhaallijnen. Zodra je dat hebt, kan je via een tool als Klynt al een interactieve site in elkaar zetten. Het is niet gratis, maar wel makkelijk te gebruiken. En wie weet, als we meer bandbreedte kunnen gebruiken, verdwijnen die suffe Italiaanse tv-shows wel.

Pricilla Molle

Leave a Reply

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *